| by munyika | No comments

Vállalkozás pro és kontra II.

Folytassuk tehát az egyéni vállalkozás (vélt vagy valós) szépségeivel és hátrányaival. Jöjjön máris az elején az egyik sarkallatos pont, minden üzlet mozgatórugója:

4. A pénz

Akármennyire is szereted, amit csinálsz, ha nem termel bevételt, olyan, mintha csak egy drága hobbi lenne. De mivel optimisták vagyunk, tételezzük fel, hogy induló vállalkozásod virágzik, és szépen hozza a pénzt a konyhára. Ha alanyi áfamentes katás vagy, és maximum 12 millió az éves bevételed, akkor befizeted a havi 50 vagy 25 ezredet, plusz az éves kamarai tagdíjat (5.000,- Ft), az iparűzési adót (%-os alapú, vagy évi fix 50.000,- Ft), és ennyi. Egyéb kötelező költségekkel nem kell számolnod. Már ha mindent szabályosan csinálsz. A többi pénzzel pedig szabadon gazdálkodhatsz, és ugye egyéni vállalkozóként ez egész bevétel a te zsebedbe kerül! Felettébb motiváló ez a tudat, s emiatt valószínűleg nem az átlagos teljesítményre hajtasz, hogy meglegyen az éves bónusz, adott esetben “jóvanezígy, csak nem rúgnak ki…” hozzáállással tengeted napjaid, kiégve és befásulva. Egy meggyőződéssel és szenvedéllyel végzett munka olyan ösztönző erő az ember számára (a NAV-on és a befizetetlen számlákon túl), hogy idővel biztosan megtérül a befektetett energia. És ha nagyon bejön a biznisz, nem a főnökünk viszi haza a hasznot, hanem a mi bankszámlánk vastagszik. Az mondjuk más kérdés, hogy 12 millió felett érdemes utánanézni a többi adózási formának is, és kiszámolni, melyik is éri meg jobban, de indulóként, az első hónapokban talán nem ez okozza a legnagyobb fejtörést.

De…

…minden kezdet nehéz. Ha nincs bevezetve a termék, kiépítve a vevőkör, semmi sem garantálja az indulás utáni bevételeket. Nem lehet biztosra menni, ki tudja, meglesz-e a havi fix a rezsire és a napi betevőre. Érdemes több lábon állni, esetleg előre gyűjtögetni, valamint praktikus, ha vannak rejtett tartalékaink ötletek terén is. Muszáj előzőleg gondosan utánajárni a lehetséges költségeknek (adók, szükséges munkaeszközök, marketing kiadások…), pénzügyi és akciótervet készíteni, hogy ne érjen semmi váratlanul. Az alap díjakon túl természetesen a paletta mindig bővíthető, könyvelővel, számlázóprogrammal, reklámcélú kiadásokkal… Plusz az induló költségek (eszközök, alapanyagok, névjegy, pecsét stb). Ugyan a bevételek mind téged illetnek, de sajnos a fix kiadások is. Jó hír, hogy katásként, ha előre látjuk, hogy a következő hónapban nem lesz munkánk és bevételünk, lehetőségünk van szüneteltetésre, viszont így a 12 milliós összeghatár is módosul, az aktív hónapok arányában. Szintén negatívum lehet, hogy alanyi áfamentes katásként nem tudjuk elszámolni a felmerülő költségeinket. Papírt, ceruzát, laptopot…semmit. Szellemi termék esetén ez nem olyan nagy hiányosság, de ha magas az anyagköltség és nagy az eszközigény, már érdemes átgondolni, hogy áfakörösök legyünk.

5. A munkahely

Mindig szerettem volna egyszer melegítőben, a kanapéról dolgozni. Akinek kötelező volt valaha is formaruhát viselni, az valószínűleg át tudja érezni ezt a vágyálmom. Nos, ha az ember home office-ol, akkor ez simán összejöhet. Otthoni szettben, kócosan, a kedvenc dolgozósarkunkból válthajuk meg a világot, és termelhetjük a milliókat. Kimarad a reggeli munkábajárás öröme, a békávézás, esőben csörtetés, alkalmanként csomagokkal (laptop, váltóruha, 3 napi hideg élelem), elkeveredett belépőkártya keresése közben az egész táskánk kiforgatása…ó, hogy hiányoznak ezek! Ehelyett marad az otthon nyugalma, komfortosan, kellemes zenével a háttérben, ahol nincs nézeteltérés a hideg- és forróvérű kollégák közt az ablaknyitogatás miatt, nem kell senkit megkínálni a nasidból (amúgy sem, lehiénázzák azt maguktól), nem telefonálnak, vagy óbégatnak körülötted, hogy még a saját gondololataidat sem hallod. Egyszóval minden adott a sikeres, összeszedett munkavégzéshez.

De…

…ugyanakkor lemondhatsz az ingyen kávéról, a rendezvényes potya kajákról, vagy a céges gyümölcs ellátmányról. Se csapatépítő csocsózás, vagy csoportos ebédelgetés a konyhában. Mindezek persze csak hangulatemelő apróságok, de sokat tesznek hozzá az ember napjához. Kezdő vállalkozóként az otthoni iroda kialakítása szintén kihívást jelenthet. Anyagilag is. Míg egy vállalatnál alap esetben rendekezésedre áll egy számítógép, fénymásoló, vagy az olyan semmiségek mint a papír és a toll, magánzóként neked kell megteremtened az ideális munkakörülményeket…a névjegykártyától az íróasztalig. És ha home office, akkor ne feledjük el magát a miliőt, amely nem feltétlen munkára sarkall minket. Sokan nem tudnak otthoni környezetben produktívak lenni, túl sok az elterelő tényező, amely pótcselekvésre, vagy pihenésre csábít.

Szerencsére már erre is létezik megoldás. Egyre több közösségi iroda üti fel fejét hazánkban (Muse, Kaptár, Eco-Office…), ahol a napi munkavégzés mellett az esetleges meetingjeidet is lebonyolíthatod. Ha nyomtatni szeretnél, vagy csak kiszakadni az otthonodból és inspiráló környezetre vágysz, ott a helyed valamelyik coworking irodában, ahol biztosan nem alszol el ebéd után a kanapén, sőt, akár gyümölcsöző kapcsolatokra is szert tehetsz!

6. Egészség

Az egyik legfontosabb dolog, melynek soha nem szabadna rámennie a pénz hajszolására. Több tényező határozza meg együttesen testi/lelki jóllétünket, amelyet talán egy szabadabb időbeosztású munka pozitívan képes befolyásolni.

Bioritmusunk rendesen felborulhat alvásunk nem megfelelő mennyisége és időzítése miatt. Fő ellenségek: váltott műszak, szélsőségesen korai kelés, hosszúra nyúlt éjszakák… esetleg ezek csodálatos kombinációja. Sokáig ki tudjuk magunkat zsigerelni, de a szervezet nem felejt. Szabadúszóként lehetőségünk van jobban átgondolni a saját beosztásunkat. Egy okosan kitalált időtervvel ideális munkarendet készíthetünk magunknak, amelybe jobban belefér a pihentető mennyiségű és minőségű alvás is.

A következő tényező, amely szintén igen nagy fontossággal bír: a sport. Egyéni időbeosztás mellett remekül beilleszthető napirendünkbe. Akár minden reggelt indíthatunk egy vérpezsdítő futással! Ilyenkor agyunk rengeteg oxigént kap, s ezt kreatív gondolatokkal hálálja meg. Nekem (szakmailag is) rendkívül sokat segítenek a kocogás alatti ötletelések, de kinek mi váik be. Nem állítom, hogy napi szinten belefér egy félmaraton, de talán könnyebb rendszeresen időt szakítanunk a mozgásra, ha mi határozzuk meg munkavégzésünk ütemét.

Valószínűleg nem mindannyiunknak van lehetősége egy kényelmesen elfogyasztott, tápláló angol reggelivel indítani a napot. Már ha egyáltalán felmerül az igény. Otthon még korán van, sietni kell, a munkahelyen meg… hagyjuk. Ott már általában halomban állnak a feladatok, vagy csak egyszerűen nyűg behurcolni a hozzávalókat és összekészíteni egy rendes ételt. De ugyanez volnatkozhat bármely másik étkezésre. Ha teszem azt nincs időnk főzni, és jobb híján bedobunk valamit a Mekiben, vagy csak délután 3-ra jön össze az ebédszünet és emészti magát a gyomrunk… Otthoni munkavégzés mellett ez is könnyebben megoldható. Valamivel egyszerűbb odafigyelni a helyes táplálkozásra, ha nem kell alkalmazkodnunk a beosztásunkhoz, a kollégákhoz, vagy a feladatok mennyiségéhez.

Stresszmentes övezet. Ha jobban tudunk koncentrálni egyedül, felettesi nyomás, folyton csörgő telefonok és beszédkényszeres kollégák nélkül, valószínűleg élvezni fogjuk az egyéni vállalkozás és a home office nyújtotta lehetőségeket. Ezt nem is ragoznám tovább, mindenki tapasztalt már hasonlókat.

Önmegvalósítás, az alkotás öröme, sikerélmény… Ezt mind képes megadni egy jól megválasztott üzleti tevékenység. Az ember életében rendkívül fontos az önkifejezés, akár egy hobbi által, vagy szerencsés esetben a munkánk is biztosítani tudja ezt számunkra. S idővel, mikor már felmutattunk valami maradandót, és biztos lábakon áll a vállalkozás, sikereink mérhetetlen büszkeséggel fognak eltölteni minket!

De…

…nem minden fenékig tejfel. A kanapéról dolgozásnak is megvan a maga hátránya. Például nem vagy rákényszerülve, hogy megmozdulj, kitedd a lábad a lakásból, friss levegőt szívj. Könnyű belefeledkezni a munkába és egész nap görnyedni az asztalnál, majd 8 óra múlva észbekapni, és zsibbadó lábbal feltápászkodni. (Természetesen, ha a munkánk más típusú és megkívánja a jövést-menést akkor ez tárgytalan.) Szóval némi egészségügyi sétát, esetleg sportot mindenképp próbáljunk beleerőltetni a napunkba, ha lehet, napi rendszerességgel.

Stresszelő tényezők mindig előfordulhatnak az életünkben, ha épp nem a főnök, vagy a munka miatt, akkor az anyagi bizonytalanság is adhat okot aggodalomra. Ha nincs biztos bevételi forrásunk, akkor sajnos benne van ez is a pakliban.

Lelki egészségünkhöz hozzájárulnak szociális kapcsolataink is. Otthoni munkavégzés, és megritkított közösségbe járás esetén ezek erősen megcsappanhatnak. Bár családunk és barátaink ugyanúgy megmaradnak, sőt, talán több időnk is lesz rájuk, számolni kell a munkahelyi bandázás és összetartozás-érzés hiányával. Tehát, aki erősen szociális lénynek tartja magát, s rendszeresen igénye van erre, alaposan gondolja át az egyedül, otthonról való tevékenykedést, mert nem biztos, hogy lelkileg jót fog tenni ez a fajta váltás. Vagy, mint azt már korábban említettem, opció lehet felfedezni a közeli coworking irodákat, s ilyen módon újra részese lenni egy csapatnak.

Ennyit terveztem tehát erről a témáról megosztani veletek, gondolatébresztés vagy tanulságképp. Ez a felsorolás természetesen erősen szubjektív, és a teljesség igénye nékül született, saját elképzeléseimet, vagy tapasztalataimat véve alapul. De minden élethelyzet más és más…

És Te mit fűznél még hozzá? Induló, vagy sokat látott vállalkozóként milyen tanácsokat adnál másoknak? Várom hozzászólásaitokat!

http://www.whiteweb.hu

Vélemény, hozzászólás?