| by munyika | No comments

PANTONE OF THE YEAR – 2021 Pantone színei

2021 logo irányzatainak felvonultatása után elérkezett az idő az idei Pantone divatszínek kihirdetésére. A borítókép ugyan magáért beszél, de azért megosztanék veletek néhány háttérinformációt magáról a jelenségről és a nyertes színek pszichológiájáról. (Engem például már most felvillanyozott ez a sárga árnylat, no de ne szaladjunk ennyire előre…)

Források:

https://www.pantone.com/color-of-the-year-2021
https://edition.cnn.com/style/article/pantone-color-of-the-year-2021/index.html
https://www.freepik.com/

Egy kis Pantone

A Pantone Színintézet által megteremtett és szakemberei által kiválasztott “Pantone Color of the Year”, vagyis Az év Pantone színe immár 20 éve befolyásoló tényezője a legkülönfélébb kereskedelmi ágazatoknak. A nyertes szín(ek) kiválasztását minden évben gondos elemzési folyamat előzi meg, figyelembe véve a szórakoztató- és filmipar termékeit, a népszerű utazási célpontokat, de az új technológiák, anyagok és textúrák úgyszintén mérvadóak lehetnek a döntési folyamat során. Az előttünk álló év hangulatát megjósolni hivatott szín a divatra épp úgy hatással van, mint az aktuális lakberendezési stílusirányzatokra, a grafikai vagy épp a csomagolás designra.

Bővebb információkat a Pantone fogalmáról, magáról a cégről, régebbi nyertes színekről és egy kis színelméletről ebben a bejegyzésemben olvashattok.

2021 színei: Ultimate Gray + Illuminating

Különös időket élünk. A 2020-as év mindent fenekestül felfordított, és még mindig nem állt helyre a rend. Elő kell vennünk szuperképességeinket, be kell vetnünk minden erőnket és optimizmusunkat, hogy túléljünk, míg helyreáll a világ és a lelki békénk. Valószínűleg ezek az érzések mind benne vannak az idei két színben. Mert rendhagyó módon, immár második alkalommal, ebben az évben két szín került ki győztesen a versenyből. (2016 volt az első, akkor a “Rose quartz” és a “Serenity” lett a kiválasztott.)

Szürke és sárga. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot. Teljesen eltérő hangulatúak, mégis erősítik, támogatják egymást. Nekem első látásra furcsa páros volt (valószínűleg a szürke miatt), majd egyre inkább vonzott az összhatás hangulata. De mit tudnak ezek a színek, mivel varázsolnak el minket, mit ígérnek és vajon mit fognak hozzáadni a 2021-es évünkhöz?

Az alap szürke (Ultimate Gray) felemelkedése és győzelme váratlan fordulat volt számomra, ugyanis most először került be színtelen, ún. akromatikus szín a mezőnybe. Mégis, ha jobban belegondolunk, teljesen érthető, hogy egy stabilitást és határozottságot sugalló színt választottak 2021 egyik kifejező eszközévé. Mint a sziklák és kavicsok a tengerparton: bár az időjárás viszontagságai őket sem kímélik, mégis kiállták az idő próbáját. Szilárdan és állhatatosan hirdetik erejüket az örökkévalóságnak. És mire van szükségünk a 2020-as évvel a hátunk mögött, ebben a kifordult világban? Minden erőnkre és kitartásunkra, hogy átvészeljük az előttünk álló (reméljük már nem túl hosszú, pandémiás) időszakot. Hogy úgy mondjam, az erő legyen velünk! 🙂

A vidám, világító sárga (Illuminating) teljesen ellent mond a komoly és praktikus szürkének. A boldogság üzenetét hordozza magában ez a mosolygós, barátságos energiabomba. Azonnal optimizmusra sarkall, felvillanyoz és melengeti a lelkünket, mint a nyári napsugár. Mert a 2021-es évhez a kitartás mellett egy nagy adag derűlátás sem fog ártani. Hogy érezzük, hamarosan minden jóra fordul, minden világosabb és vidámabb lesz. (Így a tél vége felé haladva szerintem ez különösen aktuális.) És ha egyetlen szóval kellene jellemeznem az idei másik győztest? Akkor csak annyit mondanék: REMÉNY.

Azt hiszem, tökéletes színkombináció született ennek a két, egymásnak igen ellentmondó árnyalatnak a házasítása során. Erősen különböznek, mégis remekül mutatnak együtt. Pont erre a párosra van most szükségünk! Erő és energia, kitartás és optimizmus, határozottság és derű. Engem meggyőztek. Részemről biztosan teszek majd velük egy próbát, kíváncsi vagyok, hogy mutatnak névjegyen, reklámanyagokon, esetleg weboldalon alkalmazva. (Körülbelül így, bár ezek csak sablonok és bemutató képek 🙂 )

Ha pedig Te is elhatároztad magad, s beújítanál egy friss, divatos (vagy hagyományos) színekben pompázó arculattal, weboldallal, szórólappal, vedd fel velem a kapcsolatot, hogy együtt még sikeresebbé tehessük vállalkozásodat!

https://www.whiteweb.hu

Vélemény, hozzászólás?