| by munyika | No comments

Üzleti storytelling: az érzelmekkel telített vállalati kommunikáció

Az üzleti világban a kommunikáció nem csupán információátadás, hanem jó esetben élmény is. Az emberek nem csak termékeket és szolgáltatásokat keresnek, hanem olyan márkákat, amelyek mögött érzelmi töltet, történetek és értékek állnak. Az üzleti storytelling az egyik leghatékonyabb módja ennek, hiszen egy jól elmesélt történet sokkal mélyebben hat, mint egy száraz előadás vagy hirdetés.

Hogy jobban átadjam a lényeget, próbáljuk is ki egyből a gyakorlatban! Vajon melyik verzió talál be jobban nálad?

a. Ha kiselőadást tartok arról, hogy 2014 óta hobbim a grafika, aztán 2018-ban kedvet kaptam egy webdesigner képzéshez, és most célom, hogy segítsek neked is felvirágoztatni vállalkozásod, mert én egy profi szakember vagyok, ezért biztosan tudok neked segíteni…

VAGY

b. Ha arról kezdek mesélni, hogy anno munka mellett, vért izzadva, szinte minden szabadidőmet feláldozva tanultam ki a webdesigner szakmát, készítettem el arculatomat, weboldalamat, és fektettem le vállalkozásom alapjait, valamint nemrég gyerek mellett (beáldozva a már nem létező szabadidőmet is :D) indultam újra cégemmel, és emiatt szeretnék a hasonló élethelyzetben lévő, induló szabadúszóknak segíteni sikeresebbé tenni vállakozásukat, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen nehézségekkel szembesülhetnek (idő para, kaotikus napirend…) és emiatt tudok segítő kezet nyújtani nekik.

Melyik változatból fog megmaradni benned bármi is? Melyik a hitelesebb? Na ugye 🙂 Akkor most járjuk körbe tüzetesebben ezt a módszert.

Az emberi kapcsolatok ereje a marketingben

A digitális korban, amikor a fogyasztók számára egyre több információ és választási lehetőség áll rendelkezésre, a márkáknak sokkal nehezebb kitűnni és emlékezetessé válni a tömegben. A hagyományos reklámok kevésbé hatékonyak, mivel a fogyasztók egyre inkább ellenállnak azoknak. Ezért a márkáknak más megközelítésekre van szükségük, hogy kapcsolatot teremtsenek és megtartsák a fogyasztók figyelmét.

Ebben a kontextusban a storytelling, azaz a történetmesélés egyre inkább előtérbe kerül a marketingstratégiákban. De miért olyan hatékony ez a módszer, és hogyan lehet alkalmazni a gyakorlatban?

A storytelling ereje és hatékonysága

Az üzleti storytelling olyan eszköz, amely segítségével a márkák történeteket alkotnak, hogy kapcsolatot teremtsenek célcsoportjukkal. Az emberi agy úgy működik, hogy jobban emlékszik és könnyebben azonosul egy jól felépített történettel, mint egy egyszerű reklámmal vagy termékleírással. A vásárlók hajlamosak érzelmi alapon dönteni, épp ezért egy jól megírt történet képes mélyebb érzelmeket kiváltani, emlékezetesebbé tenni az üzenetet, vagy befolyásolni az emberek döntését. És ugye ez a végső célja minden szolgáltatónak.

A storytelling hatékonysága a következő alapelveken alapul:

Azonosulás

A jól megírt történetek lehetővé teszik az emberek számára, hogy azonosuljanak a márkával vagy a termékkel. Ha egy történetben a főszereplő hasonló helyzetben van, mint a célcsoport, könnyebben megértik és elfogadják az üzenetet.

Emóciók

A storytelling hatékonyan kelti fel az érzelmeket, ami mélyebb kapcsolatot teremt a márkával és emlékezetesebbé teszi az üzenetet. Az emberek emlékeznek az érzelmekre, amelyeket egy történet kivált, és ez hosszú távú hatással lehet a márkahűségre. Ahogy egy zene, vagy egy illat is képes emlékeket idézni, ha mélyebb érzelmeket kiváltó eseményekkel tuduk összepárosítani őket. Ne feledkezzünk meg a humor fontosságáról sem, amely a megfelelő helyen és mértékben alkalmazva szintén átütő erejű lehet, és maradandó élményt okozhat az emberekben. Nyilván, csak ha úgy érzed, célcsoportod vevő rá.

Márkaépítés

A jól megírt történetek hatékonyan győzik meg az embereket, hogy elfogadjanak egy adott álláspontot, valamint a narratíva által közvetített üzenet sokkal meggyőzőbb lehet, mint egy egyszerű hirdetés vagy termékleírás. A storytelling segíti a márkákat abban, hogy személyesebbek legyenek és mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki a fogyasztókkal. A jó történetek segítenek a márkáknak az értékeik és az üzenetük hatékony kommunikálásában, ami hozzájárul a márkaépítéshez és hosszú távú sikerükhöz.

Mindennapi példák a hatékony storytellingre

  1. Nike: “Just Do It” – A Nike márkaépítő kampánya egyike a legikonikusabbaknak. A “Just Do It” szlogen mögött egész történet húzódik, amely az emberek motivációját és kitartását célozza meg. A Nike nem csak termékeket értékesít, hanem inspirációt és erőt ad az embereknek, hogy átlépjék határaikat.
  2. Apple: Az Apple története – Az Apple nem csak termékeket árul, hanem egy életstílust és filozófiát is. A cég története, amely Steve Jobs garázsában kezdődött, és az állandó innováció és kreativitás köré épült, emlékezetes és inspiráló.
  3. Dove: Valódi szépség – A Dove márka arra összpontosít, hogy minden nőben megtalálja a szépséget, függetlenül attól, hogy milyen a testalkata vagy a bőre. A “Valódi Szépség” kampányuk nem csak reklám, hanem egy történet arról, hogy elfogadjuk önmagunkat és másokat is.
  4. Coca-Cola: Történetek a boldogságról – A Coca-Cola hosszú ideje arra törekszik, hogy ne csak italokat, hanem boldogságot is szállítson az embereknek. Az ikonikus “Holidays are coming” karácsonyi reklámfilmek és a “Share a Coke” kampány olyan történeteket mesélnek el, amelyek központi elemükben az emberi kapcsolatokat és az örömöt helyezik előtérbe.
  5. LEGO: Az alkotás öröme – A LEGO márka egy egész univerzumot hozott létre az alkotás és a kreativitás köré. Nemcsak játékokat gyártanak, hanem inspirációt és lehetőséget adnak a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt arra, hogy saját történeteiket építsék meg a LEGO kockákkal.

Az üzleti storytelling eszközei

A storytelling hatékonyságának kulcsa nemcsak a történetekben rejlik, hanem azokban az eszközökben is, amelyeket a vállalatok és márkák használnak az üzenetek sikeres átadásához. Nézzük meg néhány olyan eszközt, amelyek segítenek abban, hogy az üzleti storytelling még hatásosabb legyen:

Karakterekre, márkahősökre építés

Az emberek szeretnek azonosulni hősökkel és példaképekkel. A vállalatok olyan karaktereket alkalmazhatnak, akik az üzenetüket hordozzák és képviselik. Ezek a márkafigurák segíthetnek az embereknek azonosulni és kapcsolatot teremteni a márkával. Például:

Energizer nyuszi – Az Energizer márkát az Energizer nyuszi karaktere teszi felismerhetővé. Ez a karakter egy rózsaszín nyúl, aki a cég híres reklámjaiban jelenik meg, és soha nem áll meg. Az “Energizer Bunny” személyisége és határozottsága a tartós Energizer elemek tulajdonságait hangsúlyozza, és emlékezteti az embereket arra, hogy az Energizerrel sosem fogy ki az energia.

Bibendum, a Michelin emberkéje – A Michelin márka egyik legismertebb ikonja Bibendum, vagyis a Michelin emberkéje. Ez a karakter egy mosolygós, pocakos, gumiabroncsból álló figura, aki az 1890-es évek óta szerepel a Michelin reklámokban és promóciókban. Bibendum nemcsak a Michelin gumiabroncsokra emlékeztet, hanem a cég értékeire is, mint a biztonság, megbízhatóság és minőség.

Vizuális elemek használata

A vizuális tartalmak, mint például képek, videók és infografikák segítenek életre kelteni a történeteket és megfogni az emberek figyelmét, valamint hogy az üzenetek érthetőbbek, és még emlékezetesebbek legyenek. Például:

Az IBM “IBM Stories” kampánya egy remek példa arra, hogy hogyan használhatjuk a vizuális tartalmakat a storytellingben. Az IBM egy videósorozatot készített, amely bemutatta a vállalat munkatársainak mindennapi életét és munkáját. Ezek a videók nemcsak azt mutatták be, hogy milyen innovatív projekteken dolgoznak az IBM mérnökei és kutatói, hanem bemutatták azt a szenvedélyt és elkötelezettséget is, amellyel minden egyes csapattag a munkáját végzi.

Red Bull “Stratos” ugrás – A Red Bull “Stratos” projektje egy másik kiváló példa arra, hogy hogyan lehetnek a vizuális tartalmak hatékonyak az üzleti storytellingben. A projekt során Felix Baumgartner egy hősi ugrást hajtott végre az űrből, amelyet több kamera is rögzített. Ezek a videók és fotók nemcsak lenyűgöző látványt nyújtottak, hanem egy izgalmas történetet is meséltek arról, hogyan sikerült a Red Bullnak megvalósítania ezt az extrém és lenyűgöző projektet. A vizuális tartalmak segítettek az embereknek részeseivé válni a történetnek és még mélyebb kapcsolatot kialakítani a márkával.

Interaktív storytelling

Az interaktív tartalmak, mint például quiz-ek, játékok és kihívások, ügyfelek bevonása a tervezési, döntési folyamatba stb. lehetővé teszik az vásárlók számára, hogy részt vegyenek a történetben és személyes kapcsolatot alakítsanak ki a márkával. Ezáltal az emberek aktív részeseivé válnak az üzleti storytelling folyamatának. Például:

A Coca-Cola “Share a Coke” kampánya – A Coca-Cola egy olyan kampányt indított, amelyben az ügyfelek személyre szóló üvegeket kaphattak, ahol a Coca-Cola logó helyett a saját nevük volt rányomtatva. Ennek részeként létrehoztak egy online platformot, ahol a felhasználók saját neveikkel ellátott Coca-Cola üvegeket tervezhettek és rendelhettek. Emellett interaktív kvízeket és játékokat is készítettek, amelyek segítettek az embereknek még inkább azonosulni a márkával és személyes kapcsolatot kialakítani vele.

Social média platformok kihasználása

A social média platformok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy közvetlenül kommunikáljanak az ügyfelekkel és közönségükkel. Az élénk közösségi média kampányok és tartalommegosztás segíthetnek az üzleti storytelling hatékonyságának növelésében. Például:

LEGO Ideas – A LEGO egyik nagyszerű példája annak, hogy hogyan használhatjuk a social média platformokat az üzleti storytellingben. A “LEGO Ideas” nevű platformon a LEGO rajongói saját tervezésű LEGO terveket küldhetnek be, és a közönség szavazhat rájuk. A LEGO ezt a közösségi média platformokon keresztül népszerűsíti, például a Facebookon és az Instagramon keresztül megosztva a legjobb terveket és a közösség reakcióit. Ezáltal az emberek részeseivé válnak az új LEGO termékek létrehozásának, és közelebb kerülnek a márkához.

Történetek beépítése termékbevezetésekbe

A termékbevezetések és új kampányok során az üzleti storytellinget hatékonyan lehet beépíteni a kommunikációs stratégiákba. Például:

Tesla Roadster bemutatása – Amikor a Tesla bemutatta a Roadster 2020-as modellt, Elon Musk, a cég vezetője egy inspiráló történetet osztott meg a közönséggel. Arról mesélt, hogy már gyermekkorában álmodozott az űrutazásról, és hogy a Roadster fejlesztésekor ezen álmok inspirálták őt és a csapatát arra, hogy olyan autót tervezzenek, amely a sebesség és teljesítmény mellett az űrutazás élményét is átadja. Ez a történet segített az embereknek azonosulni és kapcsolatot teremteni a Tesla márkával és a Roadster autóval.

A Netflix streaming szolgáltatásának bemutatása – Amikor a Netflix elindította streaming szolgáltatását, egy történetet mesélt arról, hogy hogyan változtatja meg az emberek szórakozását és hogyan teszi lehetővé számukra, hogy bárhol és bármikor nézhessék kedvenc filmjeiket és sorozataikat. A Netflix a közönségének olyan élményeket ígért, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy szabadon megválasszák és irányítsák saját tartalmaikat, miközben új szintre emelik a szórakozást. (Érdekesség: a Netflix kezdetben DVD-k bérlését kínálta online rendelés és postai szállítás révén, streaming szolgáltatásukat azonban csak 2007-ben kezdték el kiterjeszteni.)

Tehát a felsorolt rengeteg példa alapján láthatjuk, hogy leginkább azok a történetek érnek célba, és maradnak meg az emberekben, amelyek érzelmeket és értékeket közvetítenek, vagyis valamilyen módon bevonnak minket az adott márka saját világába. Ez által tud kialakulni a kíváncsiság, a szimpátia , a bizalom, és hosszú távon a márkahűség.

Remélem, hogy ez a cikk új perspektívákat nyitott meg előtted és neked is inspirációt adott az üzleti kommunikáció terén, olyannyira, hogy fogod tudni hasznosítani ügyfeleid meggyőzésére mindennapi munkád során. Tehát ha van egy ütős, releváns sztorid, vagy kreatív közösségi ötleted, ne tartsd magadban, hanem inkább aknázd ki a benne rejlő lehetőségeket!

Ha pedig vállalkozásod elindítását, vagy felturbózását tervezgeted, és jól jönne egy új logo, arulat, honlap, vagy webshop, ne habozz írni nekem, hogy az ingyenes konzultáció keretein belül megbeszéljünk, miben és hogyan tudok neked segíteni!

https://www.whiteweb.hu

Források:

https://chatgpt.com/

https://www.freepik.com/

Vélemény, hozzászólás?