| by munyika | No comments

Hogyan használd a ChatGPT-t a mindennapokban és az üzleti életben?

Ha akarjuk ha nem, a mesterséges intelligencia életünk részévé vált, csak az a kérdés, ki hogy foglal állást a témában (barát, vagy ellenség?) és mennyire nyitott a használatásra, valamint az ezzel járó tanulásra. Nem érdemes sokáig halogatni az ismerkedést, mert idővel óriási versenyelőnyre tehetnek szert konkurenseid, akik ismerik ezt a kiskaput, és okosan ki is használják a ChatGPT-ben rejlő lehetőségeket.

Most azt fogjuk sorra venni (a teljesség igénye nélkül), hogy miben lehet segítségedre az AI a mindennapokban, valamint munkád során.

Ha gondolod, közben tedd is próbára, csak egy regisztráció szükséges a használatához:

https://chatgpt.com/

Mi az a ChatGPT?

ChatGPT egy mesterséges intelligencia által működtetett chatbot, amely képes szövegeket megérteni és generálni. Az OpenAI fejlesztette ki, és a GPT-4 a legújabb verzió. Az AI technológia segíthet a mindennapi életben és az üzleti világban egyaránt.

ChatGPT a mindennapokban

Szövegírás és szerkesztés: Segíthet e-mailek, blogbejegyzések és egyéb szövegek megírásában, javításában és szerkesztésében.

Információkeresés: Gyorsan válaszol kérdésekre, segít információk megtalálásában az interneten, például hírek, tudományos cikkek vagy termékismertetők.

Nyelvtanulás: Gyakorló partnerként használható idegen nyelvek tanulásában, fordítások készítésében, valamint nyelvtani kérdések megválaszolásában.

Hobbik és szabadidő: Receptek, utazási tippek, könyvajánlók és egyéb hobbikkal kapcsolatos információk keresése.

Szórakozás: Történetek generálása, játékok és rejtvények megoldása, valamint kreatív írás segítése.

Életvezetési tanácsok: Tippek időmenedzsmentre, stresszkezelésre, egészséges életmódra vonatkozóan.

(Ezek a szolgáltatások ingyenesen elérhetőek.)

ChatGPT üzleti felhasználása

Tartalomkészítés: Blogbejegyzések, közösségi média posztok, hírlevelek, reklámszövegek és marketing anyagok írása, optimalizálása. Vagyis a random odaömlesztett gondolataim rendberakása, kerek egésszé formálása, egységes stílusban való megfogalmazása egy poszthoz, vagy reklámszöveghez. 

Képgenerálás: Egyedi képek készítése marketinganyagokhoz, blogbejegyzésekhez, weboldalakhoz vagy közösségi média posztokhoz. Remekül értelmezi az utasításokat, és magyarul is tud (a többi képgenerálóval ellentétben). Fizetős, de nagyon igényes, kevesebb a 2 fejű vagy 3 lábú ember, mint a pl a Frepik-nél. 😆

Ügyfélszolgálat: Gyakori kérdések megválaszolása, ügyfélszolgálati chat kezelése, panaszok kezelése és megoldási javaslatok nyújtása.

Piackutatás: Versenytársak elemzése, piaci trendek követése, ügyfélvélemények elemzése és riportok készítése. Vagy akár célcsoport meghatározása, perszónák/avatarok készítése, jellemzése.

Adminisztratív feladatok: E-mailek megválaszolása, találkozók szervezése, napi teendők nyilvántartása és emlékeztetők beállítása.

Projektmenedzsment: Feladatok delegálása, határidők nyilvántartása, projektállapot nyomon követése.

Kreatív ötletek generálása: Új termékötletek, kampányötletek, üzleti stratégiák kidolgozása. Én is gyakran használom brainstormingra, ha épp nem vagyok formában, vagy kifogytam az ötletekből.

Adatkezelés és elemzés: Nagy adathalmazok rendszerezése, adatelemzések készítése, jelentések generálása.

Jogi és pénzügyi dokumentumok készítése: Szerződések előkészítése, pénzügyi elemzések készítése, költségvetések és üzleti tervek kidolgozása.

Képzési anyagok fejlesztése: Tréning anyagok készítése, e-learning modulok, e-bookok fejlesztése.

(Egyes funkciók, mint például a piackutatás, adminisztratív feladatok kezelése és a képgenerálás előfizetést igényelhetnek. Az előfizetés ára jellemzően 20-30 USD havonta.)

Erősségek és gyengeségek

Erősségek

Gyors és hatékony információfeldolgozás: Nagy mennyiségű adat gyors feldolgozása és releváns információk nyújtása. Hozzáfér az egész világhálóhoz, tehát weboldalakról is tud adatokat nyerni, kivonatolni, elemzéseket készíteni, vagy stílust átvenni.

Többnyelvűség és nyelvi sokoldalúság: Számos nyelven képes kommunikálni és különböző stílusokban írni. És szerencsére magyarul is perfekt! Kiváló a nyelvérzéke, de mindenképp érdemes átnézni a kész anyagot, néha ő is elfárad. 😁

Nagy mennyiségű adat alapján való tanulás és adaptáció: Folyamatosan tanul és alkalmazkodik az új információkhoz és felhasználói igényekhez.

Széles körű felhasználási lehetőségek: Számos iparágban és területen alkalmazható, az oktatástól az üzleti életig.

Kreatív írás és ötletgenerálás: Képes új és egyedi ötletek, szövegek, történetek generálására.

Képgenerálás: Képes egyedi képeket létrehozni meghatározott stílusokban és témákban.

Gyengeségek

Kontextus megértésének nehézségei: Néha nem tudja teljesen megérteni a szövegkörnyezetet, ami félreértésekhez vezethet. Érdemes tehát alaposan körbeírni a kérésedet. (A régi verzióban néha olyan érzésem volt, mintha egy ovissal diskurálnék, de ez már szerencsére a múlté.😅)

Adatpontosság és források hitelessége: A válaszok pontossága függ az általa felhasznált források hitelességétől. És bármilyen meglepő: matematikai számításokra NE használjuk, nem alkalmas rá, 1-2 keresztkérdéssel teljesen össze lehet zavarni.

Etikai kérdések és felhasználói visszaélések lehetősége: Potenciálisan visszaélhetnek vele rosszindulatú célokra, például hamis információk terjesztésére.

Szűk látókör bizonyos témákban: Nem mindig képes mélyrehatóan elemezni bizonyos szakterületeket, ha nincs elég adat a témáról. Ha nincs elég releváns infója, gyakran ismétli önmagát, és előfordul, hogy “hallucinál”, tehát fiktív adatokkal operál (természetesen teljes meggyőződéssel😁)

Jövőbeli kilátások

A mesterséges intelligencia, mint a ChatGPT, folyamatosan fejlődik. A jövőben még intelligensebb és alkalmazkodóbb AI rendszerek várhatóak, amelyek sokkal jobban megértik a felhasználói igényeket. Ez új lehetőségeket teremt, például személyre szabott marketingstratégiák és részletesebb piackutatás terén.

A ChatGPT már most is számos módon könnyíti meg életünket és munkánkat. Ahogy a technológia tovább fejlődik, egyre több feladatot bízhatunk az AI-re, így értékes időt és energiát takaríthatunk meg.

Ha jobban belegondolok, már én is napi szinten használom, pedig csak kíváncsiságból néztem bele egy erről szóló előadásba. Nagyon rá lehet kapni, mert tényleg egyre ügyesebb, kreatív és sokoldalú. Tehát az AI már nem csupán a nagyvállalatok privilégiuma, hanem a kisebb cégek és egyéni vállalkozók számára is hatalmas lehetőségeket kínál. Használd ki te is okosan, és élvezd annak minden előnyét!

Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vagy segíthetek neked AI-ból felzárkózni, ne habozz írni nekem itt, vagy weboldalamon!

https://www.whiteweb.hu

Források:

https://chatgpt.com/

https://www.freepik.com/

Vélemény, hozzászólás?