| by munyika | No comments

PANTONE OF THE YEAR – 2022 Pantone árnyalata

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én mindig izgatottan várom az év végét. Felvillanyoz a várakozás öröme és az új kezdet lehetősége. Ez vonatkozik a karácsonyra, az új évre és az év Pantone színére is. De még mielőtt lerántanám a leplet a 2022-es év hivatalos Pantone árnyalatáról és az új trendekről, íme egy kis infó magáról jelenségről.

Források:

https://www.pantone.com/color-of-the-year-2022

https://www.archdaily.com/973451/10-projects-that-use-pantones-newly-revealed-inventive-and-transformative2022-color-of-the-year

https://marieclaire.hu/riporter/2021/12/10/very-peri-pantone-ev-szine-2022/

https://www.freepik.com/

Egy kis Pantone

A Pantone Színintézet által létrehozott és szakemberei által kiválasztott “Pantone Color of the Year”, vagyis Az év Pantone színe immár több, mint 20 éve befolyásoló tényezője a legkülönfélébb kereskedelmi ágazatoknak. A nyertes szín(ek) kiválasztását minden évben gondos elemzési folyamat előzi meg, figyelembe véve a szórakoztató- és filmipar termékeit, a népszerű utazási célpontokat, de az új technológiák, anyagok és textúrák úgyszintén mérvadóak lehetnek a döntési folyamat során. Az előttünk álló év hangulatát megjósolni hivatott szín a divatra épp úgy hatással van, mint az aktuális lakberendezési stílusirányzatokra, a grafikai vagy épp a csomagolás designra.

Mi ez a Pantone és mi hasznod belőle? Nos, röviden, tömeren: ha kiválasztottál egy neked tetsző árnyalatot (falfesték, szövet, grafika…), és alkalmazni szeretnéd, a legbiztosabb módja a kívánt szín elérésének a Pantone árnyalat megadása pl. a nyomdában, vagy festék, bútorszövet stb rendelésnél. Így 100%, hogy ugyanazzal a színnel fogod kijavítani a falon a festést, és a logód, weboldalad, szórólapod, névjegykártyád árnyalata is harmonizálni fog egymással.

Bővebb információkat a Pantone fogalmáról, magáról a cégről, régebbi nyertes színekről és egy kis színelméletről ebben a bejegyzésemben olvashattok.

A 2022-es év győztese: Very Peri

A 2021-es év Pantone színeivé megválasztott Ultimate Gray és Illuminating után egy váratlan döntéssel rukkolt elő a színintézet. 22 év után egy teljesen újonnan kreált színt választottak az év árnyalatának. Az intézet szerint a lépés szimbolikus tartalma a változás iránti igényben keresendő. A mögöttünk álló 2021-es év igencsak megkívánja a továbbfejlődést és a haladást. Megköveteli tőlünk a kreativitást, hogy kilábalhassunk a pandémia okozta izolációból, és megoldást találjunk aggasztó környezetvédelmi helyzetünkre, a világban uralkodó társadalmi alakulásokra és igazságtalanságokra.

A “very peri” (Pantone 17-3938) egy meleg tónusú kék árnyalat, mely kifejezésre juttatja a hűséget, állhatatosságot (kék szín) és egy csipet izgalommal, energiával (piros szín) fűszerezi meg azt. Ezt a friss lendületet és új kezdetet kommunikálja az újonnan megalkotott szín.

Rohamosan fejlődő világunkban a kék és ibolya árnyalatok más jelentést is hordoznak. A telefonok és kütyük kéken villódzó fénye, a science-fiction (egyre kevésbé távolinak tűnő) világa mind-mind összekapcsolható a Pantone 2022-es választottjával. A social media platformok, a VR játékok, az eSport és a kriptovaluták térhódítása és a lassan követhetetlenné váló digitális fejlődés mutatta az irányt 2021-ben, és nem lesz ez másképp a következő években sem. Ez az árnyalat tehát a szabadság, a felfedezés és a kreativitás ígéretét hordozza magában a digitális világ lehetőségeinek segítségével.

Az építészetben is igen gyakori a meténg kék és ibolya színek alkamazása. Előszeretettel használják installációk és közösségi terek megvilágítására, mivel ezek a színek pozitív és nyugtató hatással vannak az emberi agyra.

Ezzel a színnel most mi is új megvilágításba helyezhetjük az előttünk álló jövőt, melynek alakulásáért mindannyian felelőles vagyunk. Élesszük fel újra a bennünk rejlő kiváncsiságot és kreativitást, és frissen, energiával telve vágjunk bele a 2022-es évbe!

Alkalmazás a webdesign és grafika területén

Új kezdet, friss lendület, digitális térnyerés és fejlődés. Az új Pantone szín üzenete tökéletesen beilleszthető egy induló cég vizuális kommunikációjába. Természetesen profilfüggő, de amint azt a mellékelt ábra mutatja, más (visszafogott) színekkel párosítva nagyon könnyű ezzel az árnyalattal megalkotni egy modern, letisztult céges arculatot és előidézni egy komoly, profi vállalkozás érzetét.

Ha pedig Te is elhatároztad magad, s beújítanál egy friss, divatos (vagy hagyományos) színekben pompázó arculattal, weboldallal, szórólappal, vedd fel velem a kapcsolatot, hogy együtt még sikeresebbé tehessük vállalkozásod!

https://www.whiteweb.hu

Vélemény, hozzászólás?